Derfor er ull gull

 

Det er mange myter om ull, og vi vil knuse noen av dem. Vi forteller deg hvorfor du bør velge ull fremfor superundertøy når du skal holde varmen i høst og vinterhalvåret.

1# Ull er dyrt

Tja… ull koster litt mer enn kunstig materiale, men oppsidene er mange og veier opp for prisen. Unikt for ullundertøy er at det er isolerende selv om du blir våt.

2# Superundertøy er like bra
Hvis du skal på en hytte eller telttur kan det bli flere dager mellom dusjene, og du vil pakke og bære minst mulig. Ulltøy kan brukes flere dager i strekk enn syntetisk materiale da det er selvrensende og lukter mindre.

3# Ull klør
Mange unngår å bruke ull fordi de tror det klør, men sannheten er at det har kommet ekstremt mye bra kvaliteter. Dagens ullundertøy kjennes like mykt som bomull mot kroppen. Hørt om Tufte Bambull? Den kjente roeren, Olaf Tufte, laget sitt helt eget undertøy med Bambull og merinoull som gir en myk og varm kombinasjon. Resultatet ble som Tufte, en vinner.

4# Ull er gørr
Ull trenger hverken være ensfarget eller formløst. Johaug har ullundertøy i freshe farger, slik som Johaug WIN Wool- kolleksjonen. Klærne er faktisk så fine at de kan brukes som koseklær når du er inne vinterstid.

5# Ull er vanskelig å vaske
Snarere tvert imot. SIFO-forsker, Ingun Grimstad Klepp, oppfordrer i NRK folk til å lufte ulla, da den ikke trengs å vaskes etter hver treningsøkt.  I tillegg har de fleste nyere vaskemaskiner gode ullprogram i dag som går raskt. Du trenger heller ikke eget vaskemiddel til ull lenger, C Tøyvask kan brukes til alt. C er et unikt vaskemiddel uten kjemikalier som kommer i komposteringsflaske.

6# Lue er unødvendig.

Det er en myte at varmetapet fra hodet er på hele 50-80 prosent. I følge forvarets vintervett kommer det an på hvordan du kler deg forøvrig. Kroppen er laget slik at den prioriterer å holde varmen i de viktigste kroppsdelene, der troner selvsagt hodet listen, og med andre ord er en ull-lue viktig slik at du ikke fryser andre steder på kroppen.

6 hotte tips for kalde dager 
kilde: forsvarets vintervett

1. Kle deg lagvis med tre plagg og reguler etter aktivitetsnivå, der ull alltid bør være innerst. Vi har allerede mengder av varme nyheter innen ullundertøy på lager.

2. Ull er velegnet både innerst og mellomlag. Som mellomplagg er våre fleecejakker supre, og på skikkelige kalde dager vil en Tufte Bambull Half zip i lammeull, merino og bambusviskose godt på varmen.

3. Ytterste lag må være vindtett, spesielt hvis du skal på fjellet. Hvis du skal mosjonere på ski er Craft Brilliant Warm en super jakke.

4. Bruk hue, kjøp lue. Finn din favoritt som Tufte Bambull lue i nøytrale farger, Becksöndergaards stripete Jade-lue i freshe farger eller Rock’n Blue med pelsdusk for deg som liker å pynte deg litt.

5. Votter som varmer og isolerer. Med innerhanske i ull fra Johaug NOW  og vindvott utenpå unngår du neglesprett.

6. Du bør unngå kraftig ansiktsvask før turen. Dette fjerner fettlaget i huden som er naturens beskyttelse mot kulda. Dersom du har tørr hud, har barn eller skal være ute i meget kaldt vær bør du kjøpe en kuldekrem.