Hvilke ansikstkrem passer meg?

Velg riktig ansiktskrem til din hudtype

Publisert 22. mai 2018 12:23, Oppdatert 07. nov 2019 09:31

Det finnes sjelden én krem som passer hele året, for visste du at huden forandrer seg i løpet av et kalenderår? De fleste har mer fukt i huden sommertid og trenger da en annen krem enn vinterhalvåret når luften er tørrere. Forurensning, stress, medisiner eller feil make-up kan også ha en innvirkning på din hudtilstand.

Men aller først, hvilken hudtype har du?

Din hudtype er genetisk og følger deg gjennom livet, og de fleste av oss passer inn i en av kategoriene under.

Tørr hud

Huden kjennes stram du kan oppleve avflassing og synlige linjer. Dette er en hudtype som trenger mye fuktighet og næring. De som har tørr hudtype er gjerne sensitive til ytre påvirkning i tillegg og sesongskiftene har gjerne innvirkning på huden din. En dagkrem som passer for deg med tørr hud er Dermalogica Intensive moisture balance, som er en av våre mest solgte dagkremer. Kremen inneholder ikke solfilter, og derfor er klassikeren Elisabeth Arden Eight Hour Intensive Daily Moisturizer med SPF15 er et godt alternativ for deg som er mye utendørs.

Normal hud

Normal hud kan være så mangt, men du har gjerne en balansert hud som hverken kjennes tørr eller produserer mye talg. Med denne hudtypen er det en rekke kremer på markedet, men også her har Dermalogica en av favorittene blant våre kunder. Dermalogica Skin Smoothing Cream er en av våre mest solgte kremer sammen med Matis Response Jeunesse.

Kombinert hud

Du kan gjerne ha tørr hud, men opplever at du ofte blir blank i T-sonen. For denne gruppen er det viktig å velge en fuktighetskrem som ikke stimulerer talgproduksjonen. Organisk hudpleie er i vinden, og for deg med kombinasjonshud er RåOrganics Sevje Eye and Facial Cream en lett krem med naturlige ingredienser. bareMinerals True Oasis Oil-Free Replenishing Gel Cream er også et godt alternativ. 

Fet hud

Talgproduksjonen for denne hudtypen er gjerne høy. Du får ofte blank hud, utbrudd og tilstopninger, som hudormer og kviser – også i voksen alder. Det er viktig å merke seg at også fet hud tenger fuktighet, men du burde velge oljefrie og lette kremer som ikke øker talgproduksjonen. Ole Henriksen Balance Counter Mattifying Moisture Crème er, som produktnavnet tilsier, en dagkrem som gjenoppbygger hudens naturlige balanse. En rimeligere variant mot uren hud er The Body Shop Tea Tree Mattifying Lotion.

Hudtilstand

En annen faktor for valg av rett hudkrem er hudens tilstand. Dette er ikke-genetiske faktorer som påvirker huden gjennom livet, som for eksempel hormonforandringer, stress, klima og alder. Noen opplever sporadiske utbrudd med kviser uten å ha fet hud. Det er ikke nødvendigvis alderen som avgjør om huden din begynner å trenge mer nærende produkter, men linjer som blir synlige rundt øyne og munn. Ved å bruke riktige produkter kan du bremse ned tempoet på aldringen slik at det tar lengre tid før rynkene blir dype. 

Dette kan påvirke din hudtilstand

Vær og klima: Skiftende temperaturer, lav fuktighet eller mye tid foran PC. Hudens naturlige barriere svekkes, huden mister fuktighet og blir mer sensitiv.

Stress: Stresshormonene som ofte kommer under hektiske perioder på jobb eller privat kan bidra til irritasjon og utbrudd.

Krem som beskytter huden

Din dagkrem bør, uansett hudtype eller hudtilstand, inneholde UV-filter – spesielt hvis du oppholder deg mye ute. Solfaktoren beskytter huden mot solskade som gir linjer og rynker som vises først etter flere år, og hudpleiere anbefaler gjerne minimum SPF 15 og eller høyere sommertid. Vi har en rekke dagkremer med farge som beskytter huden i tillegg til å jevne ut en eventuell skjoldete hudtone. BareMinerals PrimeTime BB Primer Cream er et slikt produkt med solfaktor 30, som er godt likt av andre kunder og et perfekt underlag for annen makeup.

Hvordan påføre ansiktskrem

For å oppnå best mulig resultat er det viktig at huden er renset før du påfører kremen, både morgen og kveld. Med nyrenset hud vil virkestoffene trekke dypere inn og gjøre jobben de faktisk er ment for.

Krem på budsjett

Det er ikke nødvendigvis dyrt å ta vare på huden. Vi har gode produkter i alle prisklasser, og ved å velge «sortér på pris» vil du få alle våre rimeligste kremer øverst.


Eksklusivt produkt eller ei, trolig bruker du for stor mengde av produktene. Vi anbefaler å bruke maks en halv teskje med ansiktskrem, det er rikelig. Huden utnytter kun en viss mengde virkestoffer før den mettes, og du får ikke bedre hud av å bruke mye krem. Ved å passe på mengden drøyer du produktet, noe som vil lønne seg i lengden.

Til deg som drømmer om en perfekt hud

Dag og nattkremer er som dag og natt, men har ulike oppgaver. Nattkremene er gjerne fetere og inneholder mange gode ingredienser som skal virke mens du sover, og det er ikke tilfeldig. Huden slapper nemlig av om natten. Huden hviler når den ikke utsettes for ytre påvirkning, og da slipper virkestoffene til, og de fungerer bedre og raskere. Men utvalget blant nattkremer er bredt, og du bør velge en krem som jobber mot dine utfordringer.

Våre nattkremer for din hudtype

Elizabeth Arden Visible Difference Gentle Hydrating Night Cream er en meget god krem for deg med tørr og dehydrert hud, men også Burt’s Bees Intense Hydration tilfører rikelig med fukt nattestid, til en rimeligere penge. Har du derimot fet og uren hud, kan Decléor Aroma Night være til god hjelp. Når det gjelder aldrende hud er L’Oreal Paris Age Perfect Cell Renaissance Night Cream et rimelig alternativ, mens Exuviance Age Reverse Night Lift er et noe mer eksklusivt produkt for deg som liker tanken på at kremen jobber mot aldringen mens du sover.

Hvilken oppgave har de ulike ingrediensene i ansiktskrem?

Vitamin A, også kjent som Retinol, reduserer rynker, blekner pigmentflekker og jevner ut huden. A-vitamin er lysømfintlig, og jobber derfor best i huden om den smøres på om natten.

Vitamin B3 tilfører fuktighet og reduserer rødhet.

Vitamin C jobber mot aldringstegn og solskader.

Vitamin E tilfører fuktighet og styrker hudens forvar mot solskader fra UV-stråler.

Vitamin K reduserer blå ringer under øynene da det hindrer at blodårene tetter seg.