Ingrediensguide

04.10.2021 22:00:00
Inspiration

Ingrediensguide

Forbrukere flest blir mer og mer opptatt av hudpleieingredienser og hva et produkt faktisk inneholder, men det er lett å gå seg vill i ingrediensjungelen. Her får du en innføring i hva de vanligste ingrediensene egentlig gjør og hvilke som passer for din hud.

AHA (melkesyre, glykolsyre): Syre som finnes i blant annet melk, sukkerrør og frukt. AHA-syren har en eksfolierende effekt og gir en jevnere, mer glødende hud. Denne ingrediensen er også med på å redusere synligheten av linjer og mørke flekker. Det anbefales å bruke produkter som inneholder AHA-syre først og fremst på kveldstid, og man kan kjenne en kriblende følelse i huden når produktet påføres. Dette er normalt og ikke noe å bekymre seg for, men det er alltid viktig å lese produktspesifikasjonene og følge anbefalt bruk.

 

C-vitamin: Dette er en antioksidant som blant annet finnes i sitrusfrukter. C-vitamin er lysnende for huden, fungerer oppstrammende og bekjemper tidlig aldring. Når man påfører vitamin C på huden styrkes kollagenstrukturen og du sitter igjen med en mer glødende hud. Påfør gjerne C-vitaminprodukter før UV-beskyttelse hvis du skal ut i solen. Vitaminet kan nemlig bidra til å gjøre huden mindre sensitiv for irritasjon forårsaket av solen.

 

Glyserin: Glyserin, også kjent som glyserol, er et alkohol som i sin naturlige form er en tyktflytende, blank og ufarlig væske. Denne ingrediensen kan utvinnes fra vegetabilsk eller animalsk fett, men kan også fremstilles syntetisk. Glyserin er en humectant, eller en hygroskopisk væske, som absorberer vann fra lufta og «låser» fukt inn i huden. Derfor er denne ingrediensen super for tørr hud, fordi den bidrar til at hudbarrierens fuktbalanse forbedres. Glyserin kan også forbedre hudens elastisitet og gjøre slik at andre ingredienser penetrerer huden i bedre grad.

Hyaluronsyre: Finnes naturlig i kroppen, og er faktisk ikke en syre, men et sukkermolekyl som binder fuktighet. Hyaluronsyre omtales ofte som en "ungdomskilde" fordi den kan stimulere hudens evne til å danne nytt kollagen og reparere elastin. Når man blir eldre får man mindre hyaluronsyre i huden, og for å gjøre huden fyldig igjen trenger den mer av dette stoffet for å binde ny fukt.

 

Kollagen: Kollagen er noe som finnes naturlig i huden vår, og er det viktigste proteinet i bindevevet hos mennesker og dyr. Strekkfastheten i kollagen er stor og når man aldres brytes kollagenet ned og fører til at huden blir slappere. Man kan tilføre huden kollagen, men det er kanskje enda viktigere å bekytte det kollagenet man allerede har og booste hudens kollagenproduksjon. Her hjelper det å være nøye med UV-beskyttelsen, tilføre huden og kroppen C-vitamin og andre antioksidanter, stumpe røyken og sørge for å få i seg nok proteiner via kosten. 

 

Mandelsyre: Dette er en eksfolierende syre som passer godt for sensitiv hud. Molekylene i mandelsyren er større enn i mange andre syrer og penetrerer derfor ikke huden på et like dypt nivå, men fjerner allikevel døde hudceller. Denne igrediensen kan også brukes for å behandle pigmentering, akne og arrdannelser.

Marulaolje: Denne lette oljen kommer fra den modne frukten på marulatreet og inneholder fire ganger så mye C-vitamin som appelsiner. Den egner seg for alle hudtyper, også sensitiv hud, og den renser porene og demper irritasjon i huden. Marulaolje er rik på antioksidanter, fukter huden og gir glød.

 

Niacinamid: Dette er en form for B3-vitamin som finnes i blant annet fullkorn og enkelte grønnsaker. Niacinamid beskytter hudbarrieren og forbedrer hudteksturen ved å blant annet forminske porene. Denne ingrediensen balanserer også oljeproduksjonen og kan hjelpe en aldrende hud da den støtter hudens elastisitet. Dessuten er niacinamid lysnende, og har god effekt på solskader og hyperpigmentering.

 

Peptider: Peptider er på en måte byggeklosser i huden vår. Aminosyrer i kjeder kalles peptider, og lange kjeder av peptider kalles proteiner. Oppgaven deres er å gi beskjed til celler og få dem til å reagere på en viss måte. I huden vår bidrar blant annet peptider til celleaktivitet, hormonregulering og heling av sår. Peptidene har ulike oppgaver og kan for eksempel stimulere elastinet og kollagenet i huden slik at den strammes opp, eller forbedre fuktbalansen og jevne ut hudtonen. Hver peptid har en unik oppgave og denne igrediensen kan designes og settes sammen i uendelig mange kombinasjoner, slik at den kan brukes for å behandle omtrent alt av hudtilstander.

 

PHA: Poly Hydroxy Acids egner seg for en sensitiv hudtype, da de har større molekyler enn AHA-syrer og dermed trenger saktere ned i huden. PHA-syrene er mildere for huden og gir mindre irritasjon, men fjerner allikevel døde hudceller og etterlater en jevnere hud. Disse syrene tilfører også fuktighet og passer godt for eksemutsatt hud eller for deg som har rosacea.

 

Retinol: Denne ingrediensen er kjent som en pilar innen anti-aging, og er en form for A-vitamin som finnes naturlig i fettholdige matvarer som tran, fet fisk og lever. Retinol øker hudens produksjon av kollagen og kan redusere fine linjer og pigmentflekker, samt redusere akne. Bør alltid brukes sammen med SPF, og gravide og ammende bør unngå retinol.

 

Salisylsyre/BHA: Dette er ingrediensen for deg som trenger å ta opp kampen mot urenheter, kviser og pigmentflekker. Salisylsyre løser opp den betente blandingen som er grunnen til fremkomsten av urenheter og kviser: den løser opp betennelsen og demper irritasjon og tilstoppelse. Salisylsyre passer utmerket for fet og kombinert hud, fordi ingrediensen er fettløselig og dermed balanserer talgproduksjonen. Husk at når du bruker syrer for første gang er det alltid viktig å starte rolig, for så å gradvis trappe opp bruken.

 

Squalane: Denne ingrediensen tilfører masse fuktighet til huden og fremstilles som oftest fra olivenolje. Den passer godt for tørr og sensitiv hud, og de som opplever at andre ansiktsoljer gir utbrudd foretrekker ofte squalane i stedet. Oljen er lett og føles ikke veldig fettete, og er også ypperlig for fet hud da den bidrar til å regulere oljeproduksjonen i huden. 

 

Vitamin E: Dette er en antioksidant som har anti-inflammatorisk effekt og kan hjelpe med å redusere UV-skader på huden. E-vitamin styrker hudens fuktbarriere og forebygger rynker. Hvis du har akneutsatt hud kan et tungt oljebasert E-vitaminprodukt tette porene dine og føre til utbrudd, så her er det lurt å heller gå for et lettere serum som inneholder E-vitamin, for å få utbytte av vitaminets gode egenskaper uten at det forverrer huden.

 

Vitamin F: En fettsyre som styrker hudbarrieren, gir fuktighet og har anti-inflammatoriske egenskaper. Vitamin F finnes blant annet i nype-, solsikke-, oliven- og linfrøolje, og med sitt omegarike innhold styrker den huden og gir en sunnere struktur. Alle hudtyper kan ta nytte av denne ingrediensen, men spesielt aknehud kan få ekstra godt utbytte her.