Solkrem-guide

17.04.2023 22:00:00
Inspiration

 

Solkrem er en svært viktig del av hudpleierutinen, spesielt når man skal oppholde seg i solen. Solkrem beskytter huden mot skadelige stråler fra solen som kan føre til solbrenthet, hudkreft, og for tidlig aldring av huden. 

 

Hvorfor er det viktig å bruke solkrem?

Når huden eksponeres for solen, kan den bli skadet av både UV-A og UV-B-stråler. UV-B-strålene er årsaken til solbrenthet, mens UV-A-strålene kan føre til alvorlige hudproblemer som hudkreft og for tidlig aldring av huden. Solkrem beskytter huden mot både UV-A og UV-B-stråler ved å blokkere eller absorbere strålene, dermed reduseres risikoen for skader på huden.

 

Hvordan velger du riktig solkrem?

Det er viktig å velge riktig solkrem for å beskytte huden best mulig. Her er noen tips til hva du bør se etter:

  • SPF: SPF (Sun Protection Factor) er et mål på hvor godt solkremen beskytter mot UV-B-strålene. Jo høyere SPF, jo bedre beskyttelse mot solen. Generelt anbefales det å bruke solkrem med minst SPF 30.
  • Bredspektret: Solkrem som er merket som "bredspektret" beskytter mot både UV-A og UV-B-strålene.
  • Vannfast: Hvis du skal svømme eller svette mye, er det lurt å velge en vannfast solkrem som ikke skylles av så lett.
  • Hudtype: Velg solkrem som passer for din hudtype. Hvis du har sensitiv hud, kan du velge en solkrem som er spesielt utviklet for det.

 

Hvordan bruker du solkrem på riktig måte?

Det er viktig å bruke solkrem på riktig måte for å få best mulig beskyttelse. Her er noen tips:

  • Påfør solkremen i god tid før du går ut i solen, gjerne 15-30 minutter før.
  • Bruk tilstrekkelig mengde solkrem. Generelt anbefales det å bruke en teskje solkrem til ansiktet og nakken, og en håndfull til resten av kroppen.
  • Påfør solkrem jevnt over hele huden, inkludert ører og føtter.
  • Påfør solkrem på nytt regelmessig, spesielt etter bading eller hvis du svetter mye.
  • Husk å beskytte deg mot solen på andre måter også, som å bruke solbriller, hatt og holde deg i skyggen når solen er på sitt sterkeste.

 

Kan man bruke solkremen fra forrige sommer?

Det kommer an på flere faktorer! Hvis solkremen har blitt oppbevart på en tørr, mørk og kjølig plass, og ser og lukter normalt, så kan du sannsynligvis fortsatt bruke den. Men hvis den har blitt utsatt for mye sol og varme eller oppbevart på et varmt bad, kan holdbarheten ha blitt redusert, og det kan være lurt å kjøpe en ny. Husk også å sjekke utløpsdatoen, da solkremen kan miste sin effektivitet over tid.  Generelt er det best å være på den sikre siden og kjøpe en ny solkrem hvis du er usikker på den gamle.