Solkrem hele året

Inspiration

Huden blir skadet av sola året rundt, og du bør smøre deg med solfaktor i ansiktet hver dag. Med beskyttelse mot skadelige solstråler unngår du ujevn pigmentering og varige skader i huden, som ikke vises før mange år senere.

Hvorfor bør du smøre deg?

Ikke alle solskader vil synes før etter mange år, og da oppstår de gjerne som rynker. Faktisk hele 90 prosent av hudens aldring skyldes solskader. Det er nettopp derfor dagkremer ofte har høy faktor, de gjør deg en tjeneste. Med andre ord vil du være takknemlig for at du var flink til å smøre deg senere livet.

Rynker

Det er skummelt å tenke på at solskadene i huden ikke vil vise seg før mange år etterpå. Årsaken er at solstrålene består av både UVA og UVB-ståler. UVB er strålene som gjør deg solbrent, og disse varierer i styrke gjennom året. UVB gir deg derfor en pekepinn på om du har vært eksponert for mye for sol. UVA-ståler er derimot like sterke hele året uten at du merker det, de ødelegger vevsproteinet i huden og fremskynder aldringsprosessene som først vil vise seg om mange år.

Pigmentflekker

Solfaktor forebygger ikke bare rynker, men beskytter også mot andre hudendringer som; ujevn farge, pigmentflekker og i verste fall hudkreft. Mange har god hud som ikke blir så lett solbrent. Likevel bør du smøre deg. At hunden danner pigmentering er faktiske en beskyttelse mot ytre påvirkning og IKKE en grunn til å unngå å smøre seg.

De fleste hudleger anbefaler høy solfaktor over 30 SPF hvis du er mye utendørs. Piz Buin Allergy Face Cream SPF 30 er en god og rimelig solkrem dedikert til ansiktet, som også passer for sensitiv hud. Kremen har en konsistens som trekker raskt inn i huden, og som ikke blir klissete. Et annet alternativ er Decléor Aroma Sun Expert Protective Anti Wrinkle Face Cream SPF 50, som gir god beskyttelse og motarbeider motaldringstegn som kan forårsakes av solen.

Synes du det er veldig høy faktor? Faktoren angitt på flaska er ikke den faktormengden du ender opp med når du smører deg med vanlig mengde. Du må nemlig bruke store mengder for å oppnå de oppgitte tallene. Med andre ord kan du gjerne gå høyere opp i faktor enn du tror.

Hvis du likevel sverger til lavere faktor, er Matis Réponse Soleil Sun Protection Cream med SPF 20 en veldig god krem som inneholder de samme pleiestoffene som gode dagkremene som blant annet vitamin C og E. 

Andre gode ingredienser

Andre forebyggende ingredienser mot solskader som du kan se etter, er blant annet C- og E-vitamin. Disse vitaminene forsterker UV-filteret og gir huden en ekstra beskyttelse mot ytre påvirkning. Vi har blant annet endel serum med disse egenskapene og i solkremen nevnt ovenfor.

Solkrem under sminke

Ikke alle solkremer er like praktiske å legge under makeup, og noen kan virke klissete. Det er nemlig basen i solkremene som er avgjørende for hvordan den legger seg, og om den trekke godt inn i huden.

Her er det faktisk forskjell på rimelig og dyr solkrem. Billige merker benytter rimeligere baser og ofte fysisk solfilter i stedet for kjemiske, noe som gjør at du får et tykkere lag smøring.

Makeup med solfaktor

På Blush finner du en del makeup med både UVA- og UVB-filter. Hvis din dekkende sminke som foundation eller BB, CC har minimum SPF 15, så er dette tilstrekkelig vinterstid. I tillegg trenger du en sportssolkrem som tåler svette til dager med uteaktiviteter som ski.

Høyere faktor i høyden

Det er viktig å beskytte vinterblek hud til fjells både sommer som vinter. Få tenker over at de ekstra høydemetrene kan gjøre store utslag for huden. I tillegg kommer refleksjonen fra snøen, som kan reflektere mer enn 85 prosent av UV-strålene.

Tror du sola er svakere på vinteren?

Svaret er både ja og nei. Solen er riktignok svakere om vinteren her i Norge, men det gjelder egentlig bare den delen av UV-spekteret som kan gi forbrenning, altså UVB-strålene. I tillegg oppholder en del nordmenn seg i fjellet på vinterstid, der sola tar mer.

Sjekk holdbarheten

Holdbarheten på solkrem er viktig å sjekke for å unngå å bli solbrent. Fjorårets krem er ikke alltid å anbefale for å være helt sikker på at den virker. På emballasjen til solkremer kjøpt i Norge, er det et illustrert krukkesymbol som angir holdbarheten i antall måneder, men det er først når du skrur av korken at "tiden" begynner å gå. Usikker på om kremen er gammel? – lukt på den. Lukt og konsistens vil avsløre om kremen er brukelig, det lukter gjerne harskt eller vondt av krem som bør kastes. Var det på tide å kjøpe ny? Se vårt solkremutvalg til god nettpris.

5 gode grunner til å bruke solkrem hele året

- Du unngår å bli solbrent, som er en av årsakene til hudkreft
- Bremser tidlig aldring og rynker
- Pigmentflekker kan oppstå av soling
- Stopper også UVA som gir solskader som synes når du blir eldre
- Daglig eksponering av UVA-stråler er like skadelig som når du «aktivt» soler deg.