Ta vare på huden i vinter

29.09.2021 22:00:00
Inspiration

Ta vare på huden i vinter

Stram i maska, tørre hender og sprukne lepper? Nordisk vinter er ensbetydende med kulde og tørr hud. Beskytt huden mot det kalde vinterværet med enkle og rimelige grep med gode hudepleieprodukter på nett.

Årsaken til tørr hud

I vårt ytterste hudlag er det en hinne med tynt, naturlig fett. Dette fettet har som oppgave å beskytte huden mot utvendig påkjenning og opprettholde hudens fuktighet. De fleste av oss renser eller vasker bort fettlaget i vår daglige hudpleierutine, da forsvinner også den naturlige fuktigheten i huden og den blir tørr. I tillegg spiller ytre påvirkning en viktig rolle. Om vinteren skrur vi opp temperaturen på ovner, varmepumpe, peis og andre varmekilder, noe som gjør at luften blir tørr. Dette gjør huden vår tørrere.

Velg produkter etter din hudtype

Kort fortalt trenger de fleste hudtyper fetere kremer fra topp til tå vinterstid enn de trenger sommerstid. Blush fører en rekke kremer av ulik prisklasse som dekker nettopp dine behov, i tillegg til å tilføre fuktighet. I venstremenyen velger du enkelt din hudtype, og du kan enkelt å krysse av for flere kriterier, som for eksempel anti-aldring og tørr hud.

Sensitiv hud

Sensitiv hud er ikke en hudtype, men en hudtilstand. Alle hudtyper kan være sensitive i perioder. Det kan skyldes ulike ting som reaksjoner på mat, produkter, stress eller hormonell ubalanse. De fleste av oss opplever å ha sensitiv hud i perioder, og da er det en fordel å bruke riktige produkter til dette har bedret seg. Dermalogica UltraCalming er unik serie med rens, serum og fuktighetskrem som er spesielt utviklet for sensitiv hud. Den er skånsom og inneholder beroligende ingredienser som forhindrer forverring av tilstanden.

Tørr hud

Tørt inneklima og kald vinterluft gjør huden ekstra dehydrert i vinterhalvåret. Sørg for å tilføre huden masse fukt og næring med en god hudpleieserie. Våre kremer har unike egenskaper, og Doctor Babor Neuro er en av de beste dagkremene på markedet i dette segmentet. Kremen kan også brukes kombinert mot andre hudproblemer som atopisk eksem og psoriasis. Et rimeligere alternativ er Weleda Almond Soothing Facial Cream, der begge anbefales for deg med tørr hud.

Fet hud

Man skulle tro at de med fet hud vil oppleve en bedre hudtilstand i den tørre vinterluften, men dette er ikke alltid tilfellet. Fet hud bør dyprenses hele året, samtidig som du tilfører fukt. En huskeregel er at olje fjerner olje og en prerens som Gentle Black Deep Cleansing Oil  fra Klairs gjør en fin jobb med å fjerne sminkerester og overskuddsolje, som gjør susen for fet hud. En prerens er et fint førstesteg i din daglige hudpleierutine. Fortsett gjerne med Rich Moist Foaming Cleanser som renser og tilfører fukt i ett og samme produkt.

Normal og kombinasjonshud

Hvis du hverken har fet eller tørr hud bør du likevel holde huden frisk og sunn med en daglig renserutine. I tillegg vil huden din gløde mer når den er mettet med fukt, så det er viktig å finne en god fuktighetskrem som beskytter huden mot ytre påvirkning slik at den blir i balanse.

Rens forsiktig


De fleste hudtyper trenger andre og mildere renseprodukter i den tørre årstiden enn resten av året, dette for å beholde naturlig fett i huden. Unngå svamper, skrubb og peeling på tørr vinterhud. Velg heller en såpefri ansiktsvask slik som Dermalogica Special Cleansing Gel. Rensegeleen er skånsom samtidig som den fjerner talg og sminkerester uten å forstyrre hudens naturlige fuktighetsbalanse. 

 

Voksen hud

Fra midten av 30 årene begynner huden å miste sin naturlige spenst og fukt. Husk at tørr hud vil virke mer markert, og god fuktighetskrem kan virke rynkedempende omgående bare ved tilføre fukt. Ettersom alderen stiger kan der være verdt pengene å investere i en fyldigere krem med innhold som bekjemper aldringstegn. Decleor Orexcellence Energy Concentrate Youth Cream er en eksklusiv krem for hud i alderen 50+ som tilfører rikelig med fukt samtidig som den jobber mot aldringstegn. Et rimeligere alternativ er L´Oreal Paris Revitalift Filler som også jobber mot aldringstegn.

Tilfør fuktighet mens du sover

Få tar seg tid til å bruke ansiktsmaske så ofte som huden faktisk behøver. En del masker er laget for nattbruk og er perfekt for deg som er i tidsklemma. Både Elizabeth Arden Ceramide Overnight Firming Mask og Elemis Peptide4 Plumping Pillow Facial jobber med huden mens du sover og er såkalte Askepottmasker som gir huden spenst, glød og fukt i løpet av nattetimene.

Dedikerte vinterkremer

Når vinteren slår til for fullt er det på tide å ta frem rene vinterkremer. Matis reponse jeunesse passer alle hudtyper og beskytter huden mot kulde og vær. For deg som foretrekker Babor har de en god nærende krem i Skinovage-serien Babor Skinovage Skin Protect Cream. Med en Decleor Hydra Floral Intense Nutrition Cocoon Cream på badet har du en kuldekrem som er både nærende og fuktighetsgivende. Dersom du skal være lenge ute i kulde som under en skitur er Weleda Calendula Weather Protector et godt produkt som beskytter huden for vintervær og kan brukes av barn.

Ikke glem hender og føtter

Sprukne heler er et vanlig problem vinterstid. Den kalde årstiden er ikke bare tørr, men vi kler samtidig på oss varme sokker og sko som bidrar til uttørringen. En god fotkrem som skal pleie hard og sprukken hud er Burt's Bees Foot Cream Coconut. Du bør i tillegg sove med krem og bomulls-sokker nattestid for å få has på problemene. Blush har en rekke andre produkter for god fotbehandling hjemme som er gull verdt for å holde føttene pene gjennom vintermånedene.

Hendene får også gjennomgå i den tørre vinterluften og blir sprukne og tørre. Ikke glem å massere negler og neglebånd med The Body Shop Coconut Hand, en god og rimelig håndkrem som gjør jobben. Hvis du virkelig vil skjemme bort hendene er Babor SPA Shaping for Body repair hand cream en hurtigabsorberende håndkrem som forbygge aldringstegn med blant annet UV beskyttelse.

Tørre lepper?

Også leppene får gjennomgå i vinterkulden. Unngå tørre lepper med velgjørende leppepomade som inneholder pleiende ingredienser for sunne og myke lepper.  Et par ganger i uka er det lurt å bruke en leppeskrubb for å fjerne døde hudceller.