UV-Beskyttelse

Inspiration

For å beskytte huden mot for tidlig aldring og hudkreft anbefales det å bruke sminke med solfaktor året rundt.

Jane Iredale har sminkeprodukter som er godkjent av The Skin Cancer Foundation, som gir daglig beskyttelse mot UV-stråler: Amazing Base Loose Mineral Powder SPF20Purepressed Base Mineral Foundation SPF20Glow Time Mineral BB Cream SPF25Dream Tint Tinted Moisturizer SPF15Powder-Me SPF Dry Sunscreen SPF30 og LipDrink Lip Balm SPF15, Disse produktene inneholder titandioksid og er vannresistente i opptil 40 minutter.

Mineraler som titandioksid gir en fysisk blokkering av UV-strålene ved å opptre som små speil på huden, som reflekterer strålene og fører de bort. Mineralbeskyttelse tilfredsstiller alle krav vi stiller til SPF i dag. Mineralenes egenskaper gjør denne beskyttelsen enkel, effektiv og gir et nydelig resultat. Den er en del av makeupen og ikke et separat produkt. Det er ikke nødvendig å vente på at ingredienser skal absorberes før beskyttelsen starter. Den holder seg der den blir lagt, renner ikke inn i øynene og den er enkelt å påføre mer ved behov. Men ikke tro automatisk at du er beskyttet mot solen fordi du bruker mineralmakeup, sjekk varemerkingen nøye. Dersom det ikke står SPF på produktet har det heller ikke solbeskyttelse.

 

Hva er SPF?

SPF står for «Sun Protection Factor» og viser til nivået av beskyttelse mot UVB-stråler. SPF gir en indikasjon på hvor lenge du kan oppholde deg i solen uten å bli brent når du bruker et SPF-produkt. For eksempel, hvis du vanligvis blir solbrent etter 10 minutter uten solkrem, og du har brukt en solkrem med SPF 15, bør du være beskyttet mot solbrenthet i 150 minutter.

SPF angir ikke beskyttelse mot UVA-stråler og en bredspektret solkrem er derfor nødvendig for å gi beskyttelse mot både UVA- og UVB-stråler. UVA-beskyttelsen vises ved merking «medium» eller «høy».

Påfør SPF rikelig og jevnt over både ansikt og kropp cirka 30 minutter før soleksponering. Husk alle områdene som ikke dekkes av klær. Påfør igjen cirka annenhver time eller etter bading. Det anbefales å bruke minimum SPF 15 eller høyere med UVA-merking «medium» eller «høy».

Viktig med solbeskyttelse!

Mer enn 90 prosent av synlige tegn på aldring skyldes soleksponering. Og det betyr all soleksponering, siden skader relatert til UV-stråling er kumulative, det vil si at de samles opp over tid. Turen til postkassen, bilturen, kontorpulten ved vinduet – alt teller!

Vi skiller mellom UVA- og UVB-stråler. UVA-strålene (tenk på A for aldring) trenger dypere ned i huden og stoppes verken av skydekke eller vindusruter. Disse bidrar til å fremskynde hudens aldring og kan blant annet føre til ujevn pigmentering, mindre spenst og flere linjer. I ytterste konsekvens kan de også forstyrre arvestoffet i cellene (DNA) og dermed føre til økt risiko for ulike typer hudkreft. UVB-strålene (tenk på B for brun/brent) er svært intense og påvirker kun de øverste hudlagene. De stimulerer produksjonen av vitamin D og fargestoffet melanin som gir oss farge, men er også grunnen til at du kan bli brent. Overdreven eksponering av UVB-stråler vil også gi økt risiko før hudkreft.