Hva er naturlig sminke og hudpleie?

Inspiration

Den grønne bølgen har truffet kosmetikk- og velværebransjen, men hva vil det egentlig si når noe merkes som «naturlig»? Det finnes ingen fasit på dette, men her har vi i Blush prøvd å gjøre det litt enklere for deg.

De produktene som omtales som naturlige inneholder naturlige ingredienser, altså noe som kommer fra naturen, men det er som oftest noen kjemiske ingredienser også. I de fleste tilfeller er dette helt nødvendig for at produktet skal fungere som vi ønsker, for eksempel med tanke på konsistens og at ingrediensene skal virke med hverandre.

De fleste naturlige produkter bruker ikke kjemisk fremstilte konserveringsmidler, kunstig farge, parfyme, silikon og petroleumsingredienser. Defineres derimot produktet som økologisk, er det egne, spesifikke, krav som må oppfylles. Forskjellen på naturlige og økologiske produkter ligger i at det ikke er noen krav til hvordan noe som klassifiseres som naturlig dyrkes eller hvilke produksjonsmetoder som brukes, det må bare være hentet fra naturen.

Videre er det viktig å merke seg er at det engelske ordet «eco» betyr miljøvennlig, og ikke økologisk. «Organic», derimot, feiloversettes ofte som organisk, men betyr økologisk.

Økologisk kosmetikk og hudpleie

For at produkter skal klassifiseres som økologiske, må de følge strenge retningslinjer både når det gjelder ingredienser, fremstilling og forpakning. Hvilke krav som stilles varierer fra sertifisering til sertifisering, men det er blant annet krav til innholdsstoffenes nedbrytning i naturen, innhold av fargestoffer, parfyme og en rekke kjemikalier. 

Estelle & Thild er ett av våre heløkologiske merker. Den svenske produsenten har sertifiseringen Ecocert, som innebærer at minst 95 prosent av innholdet i produktene må være naturlig, og minst 10 prosent må være økologisk. Våre hudpleieprodukter fra Estelle & Thild er laget av rene, bioaktive ingredienser og luksuriøse oljer og ekstrakter.

Vi har også økologiske produkter fra det australske merket Ecoya

Allergier

Noen ganger hører man at naturlige og økologiske kosmetikk- og hudpleieprodukter skal kunne redusere risikoen for allergi. Er dette sant? I noen tilfeller er det faktisk motsatt, de med allergier reagerer ofte på naturlige ingredienser, som for eksempel sitron eller mandel.

Alle typer hudpleie, hårpleie og kosmetikk – naturlig, vegansk, økologisk eller tradisjonell – inneholder kjemikalier. Ordene «syntetisk» og «kjemisk» kan kanskje gi negative assosiasjoner, men at noe er kjemisk betyr bare at det har gjennomgått en prosess. Kjemikalier forekommer i naturlig tilstand eller kan fremstilles i et laboratorium, og kan for eksempel være sjøsalt, jern, oksygen og magnesium. Vann er en kjemisk sammensetning av hydrogen og oksygen.

Rå Organic Skincare er et norsk hud- og hårpleiemerke hvis produkter inneholder minst 99,5 prosent naturlige ingredienser. Produktene er helt frie for syntetiske kjemikalier som kan gi hudirritasjoner og passer spesielt godt for dem som er plaget av atopisk eksem.

Veganske kosmetikk-  og velværeprodukter

For at noe skal klassifiseres som vegansk kan det kun inneholde plantebaserte ingredienser. Det vil si at det ikke kan brukes animalske ingredienser i disse produktene, altså noe som kommer fra dyr. Dette kan for eksempel være karmin, honning, shellac og bivoks.

I Blush har vi et stort utvalg i vegansk sminke og hår- og hudpleieprodukter, men vi har også veganske rengjøringsmidler fra C. C bruker verken syntetisk parfyme, farge, unødvendige kjemikalier eller animalske produkter i sin produksjon. Du skal ikke måtte holde pusten når du vasker speilet på badet eller være redd for at ungene skal begynne å klø av tøyvaskemiddelet du bruker. C lager vaskemidler som gjør det trygt og rent og pent hjemme.

Merkene Pureology er også vegansk:

Miljøvennlige produkter

For mange blir det å leve mer miljøvennlig og bærekraftig mer og mer viktig, noe vi i Blush heier på. For oss er det viktig at leverandørene vi bruker har miljøet i tankene når de lager produktene sine. Det betyr blant annet at vi reduserer innkjøpet av varer med unødvendig bruk av engangsplast, og støtter kosmetikkbransjens nullvisjon for mikroplast i produkter (97 prosent er allerede faset ut).

Biolage R.A.W. (står for “Real Autentic Wholesome”) er en av hårpleieseriene våre hvor miljøet står i fokus både under produksjon, fremstilling og forpakning. Produktene er opptil 99 prosent biologisk nedbrytbare og det er ikke brukt kunstige fargestoffer. Forpakningene er laget av 50-100 prosent resirkulert plast. Det brukes få ingredienser i fremstillingen og ingen silikoner, sulfater eller parabener.

Naturlig i Blush

I Blush har vi gjort det enkelt for deg å finne våre naturlige produkter, gjennom en egen kategori som du finner her. Vi har naturlig sminke, hårpleie, hudpleie, klær og husholdningsprodukter. For at et produkt skal klassifiseres som naturlig for oss, må det innfri ett av disse kriteriene, men mange innfrir flere samtidig:

  • Inneholde naturlige ingredienser

  • Være økologisk-sertifisert

  • Være vegansk, altså ikke inneholde noen animalske ingredienser

  • Være miljøvennlig, «eco-friendly», altså at produsenten gjør en innsats for å minimere utslipp i produksjonen, bruke emballasje som er resirkulert og/eller gjenvinnbar, unngår mikroplast, og andre bærekraftige tiltak

Les mer om Blush og bærekraft her 

Noen av våre naturlige produkter: