Slik legger du en perfekt foundation

Inspiration

Foundation kan være ditt beste våpen for plettfri hud eller din verste fiende, og produktvalg og påføring er avgjørende for et vellykket resultat. Her finner du tipsene som hjelper deg å legge foundation som en proff.

Tidligere ble foundation kalt brunkrem, og dessverre er det mange som fortsatt går rundt med alt for mørk farge på sin foundation. Med dagens utvalg av naturlige farger og riktig påføring er det enkelt å oppnå et jevnt og fint resultat. Foundation har blitt en av de viktigste produktene i sminkepungen. Ikke bare gir den et jevnt og pent underlag, men den beskytter også huden mot ytre påvirkning som forurensning, sol som kan gi nye ujevnheter.

Grunnlaget for et godt resultat legges lenge før du står foran speilet og skal sminke deg. Underlaget er avgjørende, og en god renserutine er viktig for å unngå et skjoldet resultat. I tillegg bør du la dagkremen trekke godt inn før du starter med sminken, bruk aller helst en dagkrem med solfaktor. Vi anbefaler bruk av primer for et ekstra langvarig og pent resultat.

 

Hvordan velge rett type foundation etter din hudtype

Det finnes mange ulike og gode produkter i vår nettbutikk, men alle typene passer ikke nødvendigvis til din hudtype. Det viktigste er at det valgte produkter ser naturlig ut på deg og gjør huden fin og jevn. Utvalget er stort og foundation kommer som tørt mineralpudder eller som flytende krem i mange ulike varianter. Det er en grunn til at utvalget er stort, det er for at de gir ulikt resultat. Vi har skrevet en egen artikkel om dette.

Les om de ulike typene foundation her.

 

Hvordan velge rett foundation farge

Vi har en egen artikkel om temaet, men kort fortalt er det viktigste å finne en farge som matcher dine hudtoner når du skal kjøpe en ny foundation. Fargen bør hverken være for lys eller for mørk, og de fleste må ha flere å bytte mellom ettersom årstidene endrer seg. Den riktige matchen er en foundation som blander seg inn med din naturlige farge og man ikke ser forskjell. Den største tabben er nemlig å velge for mørk foundation i forhold til din hudfarge, da vil inntrykket ikke være solbrun og fresh. Tvert imot – fargeforskjellene vil gjøre deg eldre.

Slik velger du riktig farge på foundation

 

Rett underlag

Underlaget er avgjørende for et vellykket resultat. Rens huden og la fuktighetskremen trekke godt inn før du legger på foundation. Dersom du er plaget med tørr hud kan du bruke en fetere krem på nesevingene, og andre steder der det er vanlig å ha synlig tørr hud. Generelt trenger de fleste en annen type dagkrem vinterstid da det er en tørrere årstid enn om sommeren. For mye olje i huden er heller ikke gunstig underlag da du vil oppleve at foundation ikke vil sette seg. Det er derfor egne produkter for denne hudtypen.

Tilbehør for påføring av foundation

Det er flere måter å påføre sin foundation, men riktig tilbehør gjør jobben helt klart enklere. Avhengig av om du har valgt tørt mineralpudder eller flytende foundation.  Om du foretrekker fingrene, svamp eller børste her er tipsene som gir det et naturlig og varig resultat.

 

Mest mulig dekkende

Hvis du ønsker at din foundation skal dekke mye, sminkesvamp eller blender et godt verktøy. Svampen lar deg komme til over alt og fordele produktet enklere rundt nese. Legg på små produktmengder av gangen, men dersom du ønsker å dekke mer kan du heller gjenta påføringen.

 

Påføring med fingre

Det er praktisk å bruke hendene til å legge sminken, i tillegg vil varmen fra hendene bidra til at fargen smelter fint inn i huden. Ulempen er at resultatet ofte blir ujevnt og du må vaske hendene godt etter endt sminkesesjon. Husk å alltid vaske hendene grundig også før du påfører makeup. Med dette hindrer du å gni inn bakterier i ansiktet fra alt du har tatt på.  

 

Sminkesvamp

Vår foundation får et jevnt og naturlig resultat med påføring med svamp også kalt blender. Vi har bestselgerne Beauty Blender sminkesvamper. Ved å fukte svampen går fordelingen enklere og resultatet blir jevnt.

 

Sminkekost

Det kan være fordel å unngå foundation på fingrene og pensler gir mindre søl og gir ofte et mer dekkende resultat enn andre påføringsmetoder. Pensel er en nødvendighet for tørr mineral-foundation.  

 

Våte produkter: Hvis du foretrekker å bruke kost til din våte foundation, bør du unngå sirkelbevegelser. Slike bevegelser vil nemlig tvinne hårene i kosten, og da vil du raskt ødelegge kosten. Gå eventuelt over for å unngå tydelige penselstrøk. Til våte produkter anbefaler vi flat pensel som bareMinerals Luxe Performance Brush.

 

Tørre produkter: For mineralfoundation gjør en kabukipensel halve jobben. Disse børstene er laget til å jobbe inn produktet med sirkelbevegelser.  De fleste mineralpudderne har små hull i åpningen, bank produktene lett over i lokker og dypp penselen forsiktig ned i pulveret. Rist deretter forsiktig av overflødig pulver og begynn å legge på kinn, panne og nese i sirkulære bevegelser, for deretter å jobbe deg utover til hake, hårfeste og ører. For ekstra dekkevne, gjenta prosessen.

Se vårt utvalg sminkekoster 

Mengde

Riktig mengde er viktigere enn man skulle tro. Mange legger på for mye produkt av gangen, noe som ender med et unaturlig og tydelig sminket resultat. Jo bedre hud du har jo mindre foundation bør du bruke, og du skal jobbe inn tynne lag og bruk kun flere lag på de områdene der det er nødvendig.

 

Slik går du frem

Når du skal legge på foundation skal du jobbe systematisk. Begynn med kinnene, et av gangen. Årsaken til at du skal starte her er at du trenger mer produktmengde i dette området, samt at du unngår å bli klam eller svett før du er ferdig. Fortsett deretter med panne, nese og til slutt hake. Den berømte T-sonen har flere talgkjertler som kan gi skjolder dersom du starter her. Jobb deretter utover mot hårfeste, hals og ører med stadig tynnere lag med produktet for et mest mulig naturlig resultat og minimale overganger. De fleste av oss har dun i ansiktet i varierende mengde. Det er viktig å ta hensyn til disse ansiktshårene når du legger på foundation, og du bør jobbe inn produktet medhårs.

 

Unngå tydelige overganger

Med valg av riktig farge på din foundation skal overgangene til hals, hårfeste og ører bli minimale, men det er likevel viktig å gå over og være nøye for å unngå tydelig skille. Halsen skal ikke trenge foundation i det daglige og overgangen skal gnis utover og du skal ikke påføre produkt her. For å være sikker på at du har sminket deg naturlig anbefaler vi å ta en sjekk i dagslys, da lyset på badet kan lure deg med sitt myke lys.

 

Pudder og settingspray gir er varig resultat

Løst og presset pudder og fikseringspray er populære produkter. Vi anbefaler løst pudder for et naturlig resultat. I tillegg legger løst pudder seg mindre i rynker og linjer på moden hud. Det finnes transparente produkter i denne kategorien, perfekt da du slipper å velge farge. 

En av våre bestselgere er NYX Makeup Setting Spray som gir en matt finish som varer. Sprayen gir en varig look, og er perfekt for lange eller viktige dager der det går lang tid mellom sminken blir lagt og en eventuell touch-up.

Presset pudder er derimot perfekt å ha liggende i veska for en touch-up i løpet av dagen for å dempe blank t-sone i løpet av dagen, slik som Glo Skin Beauty Perfecting Powder. Klapp pudderet lett på for å unngå for tykt lag og mattende utseende. Da vil hudens naturlige glød forsvinne bak masken av pudder.

 

Dersom du sliter med tørr hud, bør du unngå bruk av pudder som kan tørke ut huden ytterligere. For tørr hud som likevel få blant t-sone finners det smarte ark som tiltrekker seg overskuddsolje med navn «blotting papers». Kleenex vil også kunne gjøre jobben, men blotting-arkene fester seg ikke like lett til ansiktet slik at du unngår papirbiter i ansiktet. Begge typer brukes ved på å klappe papiret lett mot den blanke huden på panne, nese og gjerne hake.

Vil du lære mer?

Hvordan legge på bareMinerals original foundation, se filmen fra bareMinerals.